Praženi lešniki vsebujejo E vitmain in B kompleks

Praženi lešniki so super vir E vitamina in B kompleksa, vendar kupite sveže, kot jih ima kmetija Kosec na tej povezavi kmetijakosec.si/lesniki/. Na zalogi imajo vedno sveže lešnike. Nekateri kupijo surove, drugo pražene in tretji imajo radi lešnike v lupini. Praženi lešniki majo najbolj poln okus in so tudi najbolj obstojni, zato so najbolj priljubljeni. Najdemo jih tudi v čokoladah in sladicah. Hranite jih lahko na suhem in hladnem mestu. Sveže imate lahko v skrinji eno leto, tiste v lupini pa je dobro čim prej pojesti, ker se sušijo in jih lahko napadejo tudi škodljivci, potem jih morate zavreči.

praženi lešniki

Praženi lešniki so vedno prisotni pri skoraj vseh sladicah, še posebej to velja za tiste, ki jih imate radi. Lešniki so zdravi in se njihova maščoba topi v vodi, zato se ne morete zrediti, če ste normalno aktivni. Nikar pa seveda ne pretiravajte, ker lahko enako kot druge maščobe povzročijo tudi holesterol, ki je v majhnih količinah zdrav in nujen za nas. Zato praženi lešniki krepijo srčno žilni sistem in srce ter krvni obtok v zmernih količinah.

V lešnikih so tudi zdrave snovi kot so kalij, magnezij, fosfor, maščobne kisline omega maščobe 3, 6, in 9. Zato se jih priporoča uživati. Lešniki morajo biti kakovostni, pravilno vzgojeni, pravi čas pobrani in pravilno sušeni ter skladiščeni. Najbolje je, da so sveže oluščeni in porabljeni v nekaj tednih, da ne izgubijo na svoji vrednosti, zato jih naročajte vedno sveže. Najbolj sveži so seveda v jeseni do pomladi.

Praženi lešniki naj bodo na vašem jedilniku nekajkrat na teden po nekaj oreščkov. Tisti, ki ste zelo aktivni in moški, jih lahko veliko več pojeste kot neaktivni in tudi ženske. Če bi radi imeli okusen obed, potem so lešniki, ki jih previdno in ravno prav spražijo, super izbira. Zagotovo ste jih kdaj jedli v Gorenjka čokoladi in veste, da je ta čokolada zaslovela ravno zaradi teh domačih lešnikov.