Karies je uničujoč za zobe in živce

karies

Karies je uničujoč za zobe, ker jih povesem uniči in dobesedno zgnijejo v ustih. Karies povzroča slaba prehrana in pa tudi slaba higiena ust. Da so gnili zobje v ustih je takoj že videti po tem, da so rjavi in grdi in tudi voha se, ker iz takih ust smrdi po gnoju. Nemalo ljudi ima dandanes take zobe, čeprav imajo vse pogoje za dobro higieno in za zdravo prehrano. Zato je v prvi vrsti treba takoj delati na tem, da se ne uživa sladkorjev, sadja, sladkarij in vsega, kar povzroča karies. Usta je treba redno častiti z zobnimi krtačkam pivec velikosti in z medzobnimi ščetkami, nitkami te ustno vodico.

karies

Da bi odpravili to tegobo, je treba torej skrbeti za sebe in redno tudi obiskovati zobozdravnika, ki bo karies tudi pravilno zdravil ter vam dal navodila, kaj narediti, da se bo ustavil. Vsekakor ga ubogajte, drugače boste izgubili vse zobem, kar vas bo veliko stalo, če boste potem imeli umetne. Zobozdravnik ima tudi aparat, ki že prej, preden je karies sploh viden, ga že odkrije in lahko zdrvi, kar je odlična novica za vas, ker prej ko se odkrije in zdravi, manj je posledic za zobe. Tak parat je uspešen pri odkrivanju te zahrbtne bolezni kar v 90 %.

S tem načinom karies odkrijejo na mrestih, ki jih zobozdravnik s sondo ne vidi in ne more dostopati ter se vidi že v začetni fazi. To bolezen zazna kar 3 mm pod sklenino, s to metodo se točno določi na kateri stopnji razvitosti je karies. Ta metoda je zelo varna in nič ne boli, je pa zelo koristna. Če bi radi imeli zdrave in lepe zobe, potem se ta preventiva res splača, ker se ta zoprna in za zobe uničujoča bolezen res hitro pojavi, težko pa jo je odpraviti, če  se razraste, ker uniči zob in lahko tudi živec.