3D slikanje zob

3D slikanje, tri-dimenzionalnoali po angleško cone beam computer tomography. slikanje pomeni da slika z visoko ločljivostjo in kontrastom iz vseh strani. 3D slikanje je trenutno v uporabi največ v zobozdravništvu, uporabljajo jo ga pa za slikanje rentgena čeljusti in glave, seveda tudi kaj drugega kot recimo nogo ali roko vendar se najbolj uporablja za čeljust.

3D slikanje zajema to:

  • spodnji del glave,
  • ustno votlino

Tako pa pomaga zobozdravnikom lažje razvozlati bolezen čeljusti, kosti, zob, nosne votline in sinusa. Slikanje traja manj kot 20 sekund in to z najmanjšo možno dozo sevanja, in ohranja visoko resolucijo slike.

Pri namestitvi implantata ali kateregakoli težkega posega v kirurgiji je 3D slikanje neizbežljivo. Tridimenzionalna slika je boljša od dvodimenzionalne ker omogoča boljši in podrobnejši pogled v stanje zoba in kosti. 3D slikanje se v zobozdravništvu uporablja že od leta 1996. Kar pomen da se uporablja že 25 let.

Prednosti 3D slikanja zob:

  • cel postopek traja manj kot 20 sekund
  • sliko je možno digitalno poslati zobozdravniku ali pacientu
  • sliko lahko shraniš na CD
  • s 3D slikanjem lahko na računalnikom urejaš in povečuješ kontrast in podobo

Najpomembnejša prednost pa je zdravstvena, ker je pri 3 D slikanju sevanje popolnoma minimalno.

Čeprav pa je še zmeraj najbolj razširjena 2D slika je 3D slika veliko bolj natančna in varna za človeka ki se slika. Pri 2D tehniki je zaradi prekrivanja različnih stvari zato si je težje izmisliti prostorski odnos, na primer bližina neizralih zob, odnos živca do korenin in podobno.

Kako poteka 3D slikanje:

3D slikanje ne rabi nobenih priprav. Da bo slika nemotena rabimo odstraniti vse kovinske stvari, ki bi lahko motilo rentgen. Slikanje ne boli in postopek ne traja nič več kot 20 sekund. Novejša tehnologija dosegajo še krajši čas in to približno 9 sekund. Sevanje je naraven pojav in se dogaja okoli nas.