Zavorne obloge ali ploščice

zavorne-obloge

Zavorne obloge ali ploščice so ob diskih najbližje dogajanju glede zaviranja, zato je pomembno, v kakšnem stanju so. Zavorne obloge delujejo neposredno na diske, ki vplivajo na gibanje kolesa – ploščice pri pritisku z zavoro stisnejo diska, ki se zaradi trenja ustavita. Ploščice poskrbijo, da ustavi kolo oziroma avtomobil. Tako kot zavorni diski se tudi ploščice oz. obloge pogosto obrabijo in jih je treba menjati. Menjava mora biti redna in pravočasna, saj s tem lahko poskrbimo normalno delovanje zavornega sistema pri avtu in večjo varnost v prometu.

zavorne obloge

Ko zavore cvilijo

Najlažje boste prepoznali, da so zavorne obloge obrabljene takrat, ko slišite kako zavore cvilijo in, da bo postalo zaviranje oteženo. Cviljenje zavor je prvo, da z vašimi zavorami nekaj ni v redu. Največkrat je zato kriva obraba zavor, ki jih je treba čim prej zamenjati oziroma preveriti, če je to res vzrok cviljenja. Z menjavo teh elementov seveda ne gre odlašati, kajti morajo biti zavore vedno optimalno pripravljene na uporabo. Brez njih namreč ne moremo avtomobila varno ustaviti. Če tega ne storimo pravočasno, pa lahko pride do resnejših težav z zavorami oziroma do tega, da bo delovalo manj učinkovito.

Ploščice po ugodnih cenah

Ploščice so na srečo poceni, sploh če jih kupujemo v spletni prodaji ter tako prihranite nekaj evrov. Njihova cena v primerjavi z drugimi deli avtomobila res ni visoka, zato ne sme biti razloga, da odlašate z menjavo. Takoj, ko začne vaš avto pri zaviranju cviliti, jih je treba zamenjati. Tako preprečimo, da ne bi poškodovali ostale zavorne obloge in drugih elementov. Taki elementi so pogosto zahtevani za menjavo, tako pa tudi prinese tudi veliko večje stroške, ki jih pa seveda ne želite. Takrat, ko menjate zavorne obloge je pametno pregledati v kakšnem stanju so zavorni diski.