Upoštevajte nekaj pravil, da bo sajenje česna praivlno

pravilno sajenje česna

Sajenje česna je zelo lahko opravilo, česnove glavice razdelite na krhlje in jih posadite v jamice v zemljo. To je vse in česen bo kar sam pognal od sebe ter zrastel. Nekateri pravijo, da je treba česen prav obrniti, vendar to ne drži, ker ga lahko v jamico posadite kakorkoli, pa bo rastle navzgor, ker ima gen za gravitacijo. Vendar je pravilno sajenje česna povezano zagotovo s časom, kdaj se česen posadi in v kakšno zemljo. Za česen je pomembno, da je zemlja ogreta in da se ga sadi čim kasneje zaradi čebulnem muhe, ki se tako nima časa naseliti v česnu ter odložiti jajčeca iz katerih se razvijejo ličinke, ki pojedo potem česen.

pravilno sajenje česna

Da bo sajenje česna res uspešno je potrebno vedeti, da se česen sadi v zelo rahlo zemljo, ki je kompostna. Ne sme biti zbita lai glinenega lai preveč mokra, ker ne bo rastel, bo majhen in lahko zgnije. Najbolje je, da kupite kompost in ga posadite vanj konec aprila lai maja. Takrat bo res dobro uspel. Posaditi pa morate seveda glavice česna oziroma krhlje z glavice in ne semena. Če posadite seme, boste dobili le sadiko česna, ki oj lahko naslednje leto posadite zopet in bo iz njen nastal česen.

Da bo sajenje česna res super boste potrebovali pravo, domače seme oziroma česen, kar lahko nabavite pri kmetih ali pa v semenarnah in vrtnarijah. Pazite le, da izberete tak česen, ki vam bo ustrezal. So različnih vrst, od divjih malo manjših, do srednjih in izjemno velikih. Pojavili pa so se tudi hibridi, ki so mešanica med česnom in čebulo. Od nekdaj je sajenje česna potekalo v nekem časovnem obdobju in ritmu, ker je česen dvoletnica in vsako drugo leto rodi seme lai pa glavico česna. Česen je super antibiotik in odganja škodljivce, zato je je dobro saditi med rastline.