Kje dobite čebelji vosek? Cena je primerna

čebelji vosek cena

Če se še vedno spomnite, kako lepo dišijo babičine sveče, ko jih je prižgala doma. Ali ste vedeli, daje njihova glavna sestavina čebelji vosek? Cena za njih je seveda višja od industrijskih, saj so te domače izdelane. čebelji vosek cena

Čebelji vosek je znan kot eden od čebeljih pridelkov, je rumena trda snov, ki prijetno diši. Rumen je zaradi propolisa in sestave samega cvetnega prahu. Tega proizvajajo mlade čebele, vsaka ima 8 parov voskovnih žlez, iz teh priteče čebelji vosek. Cena je malce dražja, ker je to nemogoče narediti s stroji. Čebele pričnejo proizvajati vosek, če se v prvih dneh svojega življenja hranijo s cvetnim prahom, drugi pogoj za to pa je, da je v njihovem panju velika količina medu. Tako za 1kg čebeljega voska potrebujemo 150.000 čebel. Zato je vse težje pridobiti popolnoma naraven čebelji vosek, cena pa prav zaradi tega narašča.

Glavni razlog za izdelavo voska je, ker čebele iz njega sestavijo satje v katerem nato shranijo med in cvetni prah. Ponavadi je potrebnih 8,4 kilogramov medu za samo 1 kilogram voska. Ker je vosek po vsem izredno cenjen je za ta čebelji vosek, cena je prav temu primerna na domačem in tujem trgu . Čebeljega voska ni mogoče ponarediti, kljub temu nekatera podjetja to poizkušajo, z dodajanjem parafina, rastlinskih voskov ter loja, taki voski imajo vse lastnosti spremenjene.

Pogosta vprašanja: 

  • Zakaj so sveče iz 100% naravnega voska tako posebne? – Te sveče so izdelane iz popolnoma naravnega čebeljega voska, katerega v čebelarstvu pridelajo, čemur je sama cena tudi primerna.
  • Zakaj čebele izdelujejo vosek? – Čebelji vosek je eden od osnovnih njihovih pridelkov, iz njega pa izdelujejo satovje, kjer po tem shranjujejo cvetni prah, med ter matica vanj leže jajčeca.
  • Ali je čebelji vosek topen v vodi? – Navadno čebelji vosek ni topen v vodi, je pa topen v organskih tekočinah, kot so bencin, eter in terpentin pri 65°C.
  • Zakaj je cena 100% čebeljega voska v primerjavi z drugimi vrstami voskov višja? – Ta ima nekoliko višjo ceno, ker je popolnoma naraven, zaradi naravnih in pa kakovostnih sestavin se temu cena primerno zviša. Čebelji vosek je izredno cenjen ter po vsem svetu ga primanjkuje.