Učinkovito čiščenje s suhim ledom je okolju prijazno

čiščenje s suhim ledom

Zelo učinkovit način je čiščenje s suhim ledom, ki je ogljikov dioksid (CO2) v trdem agregatnem stanju s temperaturo -78,5°C, ki ga izdelujejo v standardni velikosti premera 3 mm in naključnih dolžin, v primeru čiščenja zelo zahtevne ter občutljive površine led pretvorimo v suhi sneg, tako, da ga zdrobimo v stroju, ki je temu posebej namenjen in sicer na velikost 0,2 mm. Če se odločamo za čiščenje s suhim ledom je brez vonja in okusa in je bakterijsko neoporečno. Postopek, ki ga omogoča čiščenje je primerno za proizvodne prostore in linije, kot tudi za čiščenje premičnih in nepremičnih strojev, industrijskih robotov, elektronskih naprav ipd. Čiščenje se izvajajo z namenom zagotavljanja nemotenega delovanja strojev ter linij ter lažjega opravljanja servisa, uporabljeno pa je tudi ob pregrevanju ter za primer požarne varnosti.

čiščenje s suhim ledom

 

Tako imenovano čiščenje s suhim ledom je okolju prijazna tehnika čiščenja, saj se za izdelavo peletov suhega ledu uporablja recikliran dioksid (CO2), ki je proizveden, kot stranski produkt kemijskih procesov. Čiščenje se uporablja namensko in s postopkom ne obremenjuje okolja. Samo čiščenje s suhim ledom ima številne prednosti saj je neabraziven, nevnetljiv in neprevoden, pri samem postopku čiščenja se suhi led uplini in za njim ostane le suha in čista površina, okolju je prijazen in nima vsebnosti dodatnih onesnaževalcev. Ker ima čiščenje s suhim ledom tudi razkuževani efekt je primerno tako za prehrambeno kot tudi za kemično in farmacevtsko uporabo. Čiščenje je enostavno, saj ni potrebe po dodatnem razstavljanju opreme ali stroja prav tako pa je primerno za čiščenje elektronskih vezij.

Postopek, ki ga omogoča čiščenje s suhim ledom ima tri pomembne faktorje in sicer delovanje kinetičnega učinka, ki omogoča odstop umazanije od površine, termalnega šoka, ki poskrbi za razpoke pri umazaniji na podlagi katere potem umazanija odstopi in pa postopka sublimacije, ki nastane ko led ekspandira kar povzroči mikro eksplozije, ki še dodatno odstranijo nečistoče.