Zobna protetika vam pomaga pri težavah z zobmi

zobna protetika

Imate težave z zobmi? Morda potrebujete zobne nadomestke v obliki implantatov ali zobne proteze? Vse to in še več je področje, s katerim se ukvarja zobna protetika. Gre za vejo zobozdravstva, ki se ukvarja predvsem z vzdrževanjem ustnih funkcij, videza in samozavesti ljudi, ki jim manjka kakšen zob ali zobno tkivo.

Najbolj klasična zobna protetika je gotovo zobna proteza. Gre za pripomoček, ki nadomesti manjkajoče zobe in popravi nepravilnosti v ustih. S pravilno izbiro zobne proteze je mogoče tudi izboljšati govor, izgled pa tudi zdravje, saj lažje jeste. Če manjkajo vsi zobje, potem vam bo protetik naredil totalno protezo, če pa vam manjka le kakšen zob, pa vam bo naredil delno protezo. Totalna zobna proteza se na zobe prisesa in ustvari nekakšen vakuum, delna pa se na obstoječe zobe namesti z zaponami. Zobna proteza je lahko fiksna ali snemljiva, pri čemer snemljiva omogoča lažje vzdrževanje in čiščenje zob. O tem, kakšno protezo boste dobili, bo odločil protetik po pregledu vaših zob.

Druga možna rešitev pa je implantantna zobna protetika. Zobni implantat oziroma vsadek nadomesti manjkajoči zob, pri čemer pa ni potreba opora sosednjih zob. Gre za poseben vijak, ki se ga vsadi v čeljustno kost in na katerega se nato postavi končni nadomestek. Zobni implatati zamenjajo zobne korenine in so močna osnova za nadaljnje nadomestke. Ker se povsem ujemajo z naravnimi zobmi, sploh ne boste opazili razlike.

Izguba zob danes niti ni tako redka in prizadene kar nekaj ljudi. Razlogov za to je lahko več, na primer zobna gniloba, težave z dlesnimi ali zobmi in slaba ustna higiena. Izguba zob zna biti precej neprijetna in posamezniku povzroča nemalo težav, tako pri jedi in umivanju zob kot tudi pri vsakdanjem življenju, ko ga je lahko sram se kazati pred ljudmi, ker nima zob. Zobna protetika je zato dobrodošla rešitev za tovrstne težave.