Najbolj prodajana toplotna črpalka na trgu

toplotna črpalka

Čisto nova Dimplexova toplotna črpalka je že na voljo v spletni trgovini.

Na slovenskem trgu imate izbiro med več kot 50-imi različnimi blagovnimi znamkami toplotnih črpalk, zato je za nekoga, ki se nanje ne spozna lahko težavna izbira.

Ko pomislite na besedno zvezo toplotna črpalka, verjetno najprej pomislite na najugodnejši vir ogrevanja. Je sistem za ogrevanje in hlajenje. Je okolju prijazen sistem, ki je enostaven za uporabo in cenejši od ostalih energentov. V primerjavi z drugimi, je tu izkoristek višji, omogoča nižjo ceno ogrevanja. Z njo lahko ogrevate prostore, segrevate sanitarno vodo, prostore pa lahko tudi hladite.

Toplotna črpalka je primerna za vse vrste objektov kot so novogradnje ali pa starejše večstanovanjske ali industrijske objekte. Uporabljate jo lahko skozi celotno leto, saj je vsestranska pri različnih načinih ogrevanja (talno, radiatorsko ali zračno).

Črpa toplotno energijo iz toplotnega vira v ogrevalni sistem. To se dogaja v zaprtem krogu, pri tem pa se tekoči delovni medij uparja in ponovno utekočinja. Tako se toplotna energija iz nižjega nivoja dvigne na višji nivo. Hladilno sredstvo tako ostaja v tokokrogu in se posledično ne sprošča v okolje ali porablja.

Najpomembnejši sestavni del je kompresor. Poleg njega so med najpomembnejšimi tudi uparjalnik, hladilni plin, dušilni ventil in kondenzator. V uparjalniku se s pomočjo toplote hladilni plin segreje na prvotno temperaturo.

Sestavljajo jo notranja enota in zunanja enota, bojler za sanitarno vodo ter zalogovnik.

Notranja enota se nahaja v notranjosti objekta, največkrat v kurilnici, garaži ali kleti. Zunanja enota mora biti postavljena na ravnih tleh ali podstavku (če ni na voljo primerne površine). Pozicijo morate dobro načrtovati, mora biti zagotovljen dotok zraka v napravo ter omogočen servisni dostop do naprave. Toplotna črpalka mora biti postavljena glede na običajno smer vetra, saj ta ne sme ovirati pretoka zraka, ki se ustvarja v napravi s pomočjo ventilatorja.