Talna signalizacija za usmerjanje prometa

Talna signalizacija je pomembna za usmerjanje prometa, z njo pa se označi tudi vozne površine, površine na igriščih, parkih, ter drugih površin. Najbolj pa se jo uporablja v cestnem prometu, saj talna označba skrbi za boljšo vidljivost in pravo usmerjanje prometa. Talno signalizacijo lahko vidite tudi na industrijskih površinah.

 

talna-signalizacija

 

Talna signalizacija pripomore k boljši vidljivosti v prometu. Nejvečkrat so bele barve, morajo biti dobro vidne v vseh vremenskih razmerah. Pomembno je tudi, da so nedrsne in da so dolgo obstojne. Talne označbe delajo različna podjetja, včasih pa je to domena kar komunalnega podjetja, odvisno od občine.

Talna signalizacija se dela z velikimi šablonami. Včasih se določeno podjetje odloči, da bi radi označili parkirišča ali pa drugo površino, zato naročijo talne označbe po meri. Zmenijo se lahko tudi, da jim podjetje, ki ela talne oznake, izdela tudi šablono po meri, tako so lahko talne označbe čisto po njihovi želji. Ponavadi se za talno oznako ne odločimo, da bi jo imeli doma, na našem dvorišču. Čeprav bi včasih to prišlo prav, da se ne bi več kregali s sosedom, kje lahko parkiramo avto.

Talna signalizacija je lahko izvedena na različne površine, kot je beton, asfalt ali epoksi. Lahko je izvedena ročno ali pa strojno, odvisno, kako velike so šablone, oziroma kako velike označbe želimo. včsaih je dovolj, da so enoslojne, včasih pa je treba, glede na površino večkratno mazanje. Je možno, da se talno signalizacijo nanese tudi s hladno plastiko. Ta način je zelo obstojen, tudi do deset let.

Debeloslojna talna signalizacija se največkrat uporablja na avtocestah in za označevanje cest v mestih. Taka označba je dolgo obstojna in je dobro vidljiva, rebrasta oblika pa umirja voznika in ga opozarja, če je zapeljal čez, kar je v hitrem prometu zelo pomembno. Izdelovalci talnih označb potrebujejo za nanos posebno dovoljenje in dokumente.