Ponve za palačinke, meso, zelenjavo … Katero pa vi najpogosteje uporabljate?

ponve

Ste že kdaj pekli zrezek v globoki posodi ali pa kuhali golaž v ponvi? Najbrž ne. In zakaj ne? Ker obstaja različna posoda za različne jedi in to z namenom. Izbira prave posode bo hrano naredila okusnejšo, kar vam bo znal povedati vsak vrhunski kuhar. Vsestranska ponev je nujna oprema vsake kuhinje, saj omogoča pripravo zrezkov, pašt in ostalih testenin.

Obstajajo ponve različnih oblik in velikosti in ni vseeno, katero izberete za pripravo določene jedi, čeprav marsikateri začetnik tako misli. Od tega, kakšno ponev boste uporabili je odvisno, ali bo meso enakomerno zapečeno, ali bodo palačinke odlično uspele in podobno. Nizka ponev je na primer uporabna za pripravo mesnih in zelenjavnih jedi, peko zrezkov in dušenje zelenjave. Lahko bi rekli, da je najbolj vsestranska ponev, zato jo skorajda morate imeti. V visokih ponvah lahko pripravljate večje obroke; v njih lahko na primer pripravite rižoto ali pražen krompir za vso družino. Te ponve so še posebej priročne za družine z več družinskimi člani, saj lahko v eni ponvi pripravite obrok za vse. Zagotovo ste že slišali za žar ponve – gre za posebej oblikovano ponev, ki je namenjena izključno peki mesa ali zelenjave. Ker imajo rebrasto dno, bo izgledalo, kot da ste meso in zelenjavo spekli na pravem žaru, okus pa bo tudi božanski. V ponudbi najdete tudi posebno ponev za pripravo rib – ta je nekoliko večja in ima ovalno obliko, kar vam omogoča, da spečete celo ribo v enem kosu. Vok ponev se uporablja za pripravo Azijskih jedi. Med bolj priljubljenimi je tudi ponev za palačinke – ker ima nizek rob, boste v njej palačinke z lahkoto obračali in vsi boste lahko uživali ob slastnih palačinkah.

Če ste do zdaj kuhali le v eni ali dveh posodah, premislite, ali ne bi bilo bolje, da bi kupili kakšno posodo ali ponev več. Verjemite, da bo hrana imela čisto drugačen okus. Pa dober tek!