Peleti so dobra izbira za ogrevanje pozimi.

Peleti so eni od boljših načinov ogrevanja saj so poceni in in imajo dober energijski izkoristek. Ponudba peletov, je ogromna in jih poznamo več vrst, najbolj poznani ter uporabljeni so prav leseni. Delamo jih z stiskanjem lesa, katerega potiskamo skozi mrežo v kateri so luknjice široke približno 6 – 10 milimetrov. Zaradi velikega pritiska je energijski izkoristek mnogo večji. Pelete lahko kupimo v vrečah po  15 kilogramov ali pa 1000 kg in imajo ponavadi določeno minimalno količino peletov. Lahko določimo kakšne pelete hočemo imeti, saj jih mešajo z različnim lesom ter lubjem. Določimo jim lahko tudi trdoto.

Peleti so cenovno poceni ter imajo dober izkoristek. Cena lahko niha odvisno od lesa, ki ga želimo imeti v peletih. Najcenejši so mešani za katere bi odšteli 23 centov na kilogram najdražji pa so peleti, kateri so narejeni iz kvalitetnejših materialov ter imajo boljši energijski izkoristek. Za take vrste peletov bi odšteli tudi do 30 centov za kilogram. Energiski izkoristek proti ceni je tudi do 2 krat boljši, kot pri kurilnem olju.

 

Za prevzem peletov se dogovorimo z prodajalcem. Lahko se dogovorite za dostavo na dom ali pa jih greste iskati sami. Če se dogovorite, da vam jih pripeljejo na dom jih lahko dobite v vrečah ali pa v cisterni.

Če hočemo uporabljati pelete pa potrebujemo najprej namestiti  posebno peč v katero natresemo pelete in jih ta  avtomatsko dozira po potrebi ter nastavitvah, katere smo določili sami. Peleti so najbolj ekološki vir energije (poleg elektrike), za katerega lahko dobimo tudi Eko subvencijo iz EKO  sklda, katera nam pokrije del stroškov, za nakup peči. Eko subvencija temelji na moči peči, ki jo hočete kupiti.