Otroška kolesa za varno vožnjo

Poletni meseci so meseci sproščenosti, igrivosti in počitniških dni. Mislim, da ne pretiravam, če rečem, da jih vse leto čakamo vsi – odrasli in otroci. Slednji verjetno še bolj. Kje iskati kolesa za otroke, ki bodo počitniško rajanje še povečala? Da bo nakup prvega kolesa in vseh za njimi prinesel samo pozitivne stvari, nadaljujte z branjem ter preverite, kdaj kupiti prvo kolo in na kaj je potrebno pri nakupu sploh paziti.

Kdaj je čas za prvo kolo?

Številni starši se že ob rojstvu svojega otroka sprašujejo, kdaj bodo nastopile ključne prelomnice otrokovega življenja. Ne pretiravamo, če rečemo, da med take dogodke sodijo tudi otroška kolesa. Večina malčkov prve osnove poganjanja, ravnotežja in krmiljenja osvojijo okoli četrtega leta starosti, ko lahko poganjalčke in trikolesnike zamenja pravo kolo. Veščine za obvladovanje vožnje na dveh kolesih se razvijajo postopoma, pri nekaterih se v celoti razvijejo okoli osmega leta, pri nekaterih prej, pri nekaterih pozneje. Vse je normalno, ključno je, da otroku omogočate prostor in možnosti za učenje nadzora svojega telesa.

 

odpornost pri otrocih

 

Nakup otroškega kolesa

Pri nakupu otroškega kolesa bodite pozorni, da je to starosti (oziroma višini) primerno in varno. Primerna velikost kolesa se ocenjuje na osnovi udobja upravljanja kolesa, ki otroku med drugim omogoča, da z iztegnjenimi nogami tudi stoji na tleh. Kolo mora omogočati, da se lahko otrok sam povzpne na kolo tako, da kolo nagne na eno stran. Pri vožnji pa otrok s svojimi koleni ne sme udarjati po krmilu. Enostavno povedano – krmiljenje in upravljanje mora biti otroku povsem enostavno.

Pri izbiri otroških koles je ključno upoštevanje varnostnih priporočil, ki pomembno vlogo dajejo tudi zavoram. Pri tem je pomembno zavedanje, da otroci okoli četrtega leta starosti še nimajo dovolj mišic, da bi zavirali z rokami.

Pri uporabi kolesa otroka že od vsega začetka navajajte na uporabo varnostne čelade ter ščitnikov za kolena in komolce. Pri izbiri kolesarske čelade upoštevajte navodila proizvajalcev in pazite, da se čelada primerno prilagaja velikosti glave. Uporabo kolesa vedno pogojujte z uporabo čelade – dovolj zgovoren je podatek, da so poškodbe glave (tudi tragične) eden od najpogostejših vzrokov poškodb otrok in najstnikov.