Mostar je za popotnike raj na Zemlji

Prav nič ne nahrani popotniško dušo bolj kot kraj, poln naravnih lepot, ki se prepletajo s čudesi zgodovine, hkrati pa ponujajo tudi vse udobje modernega sveta. Skoraj noben kraj na svetu teh treh elementov v sebi ne združuje tako dobro kot Mostar – mesto v Bosni in Hercegovini, kjer v samo enem dnevu ne morete doživeti vsega, kar vam ponuja.

Bosna in Hercegovina se je na turistični zemljevid sveta dokončno zarisala šele v zadnjih letih, ko so izletniki začeli ugotavljati, da so čudoviti razgledi in dokaj ugodne cene idealna kombinacija za preživljanje dopustniških dni. Seveda je dejstvo, da se z vse večjo priljubljenostjo tudi cene približujejo drugim popularnim turističnim destinacijam. O lepotah Bosne in Hercegovine pišejo tudi slovenski popotniški blogerji. Med najbolj znanimi je Tomaž Gorec, ki je na svojem blogu objavil nekaj zanimivih posnetkov Mostarja in zraven zapisal, da je Mostar obiskal že več kot tridesetkrat, a se tja še vedno rad vrača.

Mostarju bi lahko nadeli vzdevek »kamnito mesto«. Stare kamnite zgradbe v mestu obdaja čudovito skalnato hribovje. Na bregovih reke Neretve so številne lokacije, kjer se lahko usedete in uživate v čudovitih razgledih. V zapisih se prvič pojavlja leta 1452 – znan je celo datum, tretji april. V dokumentu je zapisano, da se je tedaj Vladislav Hercegović odcepil od očeta Stjepana in zasedel mesto Blagaj in druge kraje, med njimi tudi »utrdbi na mostu čez Neretvo«.

Mostar je dobil ime prav po teh dveh utrdbah oziroma stražnih stolpih, ki ju lokalni prebivalci imenujejo »mostari« oziroma čuvaja mostu. Levi »mostar« na vzhodnem bregu reke Neretve se imenuje Tara, desni na zahodnem bregu pa Halebija. Stolpa stojita na Starem mostu, eni najstarejših in največjih znamenitosti Mostarja. Stari most je dva dela Mostarja povezoval že od 16. stoletja, ko ga je vojska leta 1993 uničila. Most so rekonstruirali leta 2004 in od tedaj vsako leto v Mostar privabi neverjetno število obiskov. Od leta 2005 je most na Unescovem seznamu svetovne kulturne dediščine.

Marsikdo pa verjetno ne ve, da je tudi že pred prvotno različico Starega mostu na približno istem mestu stal še en most. Nihče ne ve, kdaj so ga zgradili, a svojemu namenu je služil do leta 1466 – po zasedbi Mostarja so Turki zgradili novega, a naj bi bil tako slabe kakovosti, da so prebivalci Mostarja sultana prosili za novega, kamnitega. Še ena zanimivost: arhitekt, ki je zasnoval novi most, ki je kasneje postal Stari most, sam ni verjel v trdnost mostu in je pripravil celo lasten pogreb za primer, da bi se most porušil in bi ga sultan dal usmrtiti. A kot že rečeno, most je zdržal do leta 1993.

Med ostalimi najstarejšimi znamenitostmi Mostarja pa je tudi Koski Mehmed pašina mošeja, na katere minaret se lahko povzpnete. Povzpeti se je mogoče tudi na zvonik ob Cerkvi svetega Pavla in Petra.

Ena manj všečna stvar, ki jo ponuja Mostar, pa so parkirišča oziroma pomanjkanje ugodnih parkirnih prostorov. Najdejo se sicer tudi zelo poceni ali celo brezplačna parkirišča, a ta so v manjšini, zato je priporočljivo, da ste pri iskanju namestitve pozorni, da je zraven tudi mesto, kjer lahko parkirate. Tako lahko pustite avto na varnem in se brez skrbi odpravite na potep.

mostar

Mostar ni edina lokacija v Bosni in Hercegovini, ki ponuja čudovite razglede in možnosti za izlet. Tudi njegova okolica je bogata z znamenitostmi: ogledate si lahko trdnjavi Počitelj in trdnjavo Herceg Stjepana, Tekijo ob čudovitem izviru reke Bune in romarski kraj Medžugorje. Skratka, Bosna in Hercegovina je čudovita država, a tudi, če jo obiščete samo zaradi Mostarja in okoliških lepot, se pot tja in nazaj zagotovo splača.