Kemični svinčniki so najbolj popularna pisala na svetu

kemični svinčniki

Kemični svinčniki so peresa, ki spuščajo na papir črnilo. Kemični svinčniki so danes v vsakdanji rabi, saj nekateri res lepo pišejo, so lahko barvni in se napisano ne razmaže, saj je njihovo črnilo večinoma vodoodporno. Vsak tak svinčnik ima kovinsko kroglo na konici mince, ki teče in se obrača v jej ter se tako ves čas maže s črnilom, ki se odtiskuje na papir kot miniaturni tiskalnik, ki je analogen in deluje v človekovi roki. Za njihovo izdelavo se največkrat uporablja kovina. Na primer jeklo, medenina ali volframov karbid.

 kemični svinčniki
Kemični svinčniki so bili zasnovani in razviti kot čistejša in zanesljivejša alternativa peresom za namakanje in nalivna peresa, katera še vedno upravljamo. Vendar je kemični svinčnik zdaj najbolj uporabljen pisalni instrument na svetu in se jih vsak dan proizvede ter proda velike količine. Nekateri proizvajalci pisal pa izdelujejo vrhunske dizajnerske kemične svinčnike za zahtevne uporabnike in zbiratelje.
Kemični svinčniki imajo koncept uporabe kroglične konice v pisalnem pripomočku za nanašanje črnila na papir, kar obstaja že od konca 19. stoletja. Pri teh izumih je bilo črnilo nameščeno v tanko cevko, katere konec je bil blokiran z drobno kroglico, ki je bila zadržana tako, da ni mogla zdrsniti v cevko ali pasti iz peresa. Prvi patent je izumil Johnu J. Loudu, ki je poskušal izdelati pisalni pripomoček, ki bi lahko pisal na grobe površine, kot je les, grob ovojni papir in druge izdelke, ki jih nalivna peresa niso zmogla. Loudovo pero je imelo majhno vrtečo se jekleno kroglico, ki ji je pritrdil nastavek, vendar ni uspelo.
Sodobni kemični svinčniki so v veljavo prišli šele zaradi eksperimentiranja, sodobne kemije in natančnih proizvodnih zmogljivosti zgodnjega 20. stoletja. Dolgo časa niso bila prodajno uspešna. Veliko je bilo prelivanja in zamašitev. Šele ko so uporabili črnilo za tisk in razvili viskozno črnilo za kemične svinčnike, je začelo delovati. Vendar danes najdete veliko kakovostnih na zgornji povezavi, poleg tega so še lepi in koristni za reklamo.