Uporabite naravna gnojila za vaše rastline

Gnojila so pomembna za rast rastlin, ne glede na to, ali so za prehrano ali za okras. Vse potrebujejo hranilne snovi, iz katerih njihove korenine črpajo. Če je zemlja preveč izčrpana in ni gnojil, rastlina počasi postane rumena in nato premine. Zato poglejte na tej pvezavi https://www.bioplant.si/gnojila/, katera gnojila so na razpolago za katere rastline. Seveda ni vseeno, katero gnojilo uporabite za sobne rastline, za tiste, ki svetijo, za tiske ki imajo gomolje in za listnate rastline. Tudi drevesa in grmovnice potrebujejo določeno gnojilo. Gojila so izdelana iz naravnih snovi, ki jih rastline potrebujejo.

gnojila

Nekatera gnojila so bolj kiselkasta, druga bolj nevtralna, odvisno je, za katere rastline so namenjena. Če jih potrebujete za paradižnik ali jagode, potem boste vzeli bolj kiselkasto gnojilo. Tako potrebujejo tudi na primer borovnice. Medtem ko so gnojila za listnate rastline bolj humusna, taka kot je zemlja na ravnikih lai obronkih listnatih gozdov. Narejena so tako, da lepo razpadajo in se razkrajajo brez plesni ampak s pomočjo gliv in deževnikov. To je najbolje, da se ne razvijejo škodljivci.

Nekatera gnojila so v obliki humusa, druga pa so v obliki suhih briketov, ki jih potem posujete ob rastlino in zalijete, da je učinek, ker takrat razpadejo in se vgradijo v zemljo. Iz tam jih korenine posrkajo v rastlino. Gnojila pa ne sme biti preveč. Če ga je preveč, potem lahko rastlina tudi premine, ker ji požge korenine ali prehitro zraste v nenormalne višine in se tako izčrpa.

Mladim rastlinam se dodaja malo gnojila za rast, starejšim pa več. Nikol i gnojila ne dodajate direktno s koreninam ampak nekoliko strna in ga rahlo vkopljite v zemlji ali pokrijte z zastirko, ker bodo tako bakterije naredile svojo nalogo. Tako bo gnojilo najbolj učinkovito. Gnojite pa lahko spomladi, sredi poletna in malo jeseni, to pa je tudi dovolj, da bodo rastline lepe in zdrave.