Ali je brezglutenska dieta res koristna in zdrava?

brezglutenska dieta

Brezglutenska dieta pravi strokovnjakinja da ni primerna za vse. Ljudje se glutenu, ki je  v vseh žitaricah, izogibajo. Veliko jih ima tudi alergene reakcije i tudi bolezni zaradi glutena. Je je za vas brezglutenska dieta primerna ali ne si preberite na tej pvoezavi https://nutrimentum.si/brezglutenska-dieta-da-ali-ne/, kjer je vse lepo in jasno povedano ter s strani strokovnjakinje. Gluten je precej lepljiv in se ga uporablja za zgoščanje jedi, za nekatere jedi, i stojijo potem skupaj kot kruh in za lepila, ki so zelo močna. Ravno s tega gledišča ni zdrav, če so žitarice preveč mlete in se iz moke dejansko naredi lepilo, ki se potem lepi na črevesje.

brezglutenska dieta

Brezglutenska dieta je za nekatere, ki so na gluten alergični, nujna. Te osebe ne morejo uživati glutena, ne da bi dobili strašne alergije in ogrozili lastno življenje. Največkrat gre za majhne otroke, niso pa tudi odrasli izvzeti iz tega. Na trgu je vse več jedi, ki so pripravljene iz rastlin, ki ne vsebujejo glutena. Gluten se dejansko dodaja celo mesu in jedem, za katere tega ne bi pričakovali.

Brezglutenska dieta je sicer zdrava, ker je gluten večinoma za vse škodljiv, vendar se lahko tudi zgodi, da ljudje, ki nehajo uživati žitarice imajo potem problem s pomanjkanjem drugih hranil in snovi v telesu. Vendar se t da rešiti s kalčki, ki vse to vsebujejo in nimajo glutena, ker so ga počrpali iz senena. Tako je brezglutenska dieta bistveno bolj učinkovita in v redu. Vsekakor je treba kar nekaj vedeti o rastlinah, da veste, kaj narediti in kako uravnavati prehrano.

Ravno zaradi tega je strokovnjak na tem področju zelo dobrodošel. Na podlagi tega, kar sedaj delati in jeste vam bo svetoval, kako se prehranjujete, da boste zdravi in da ne boste pridobivali prevelike telesne teže. Taka hrana namreč tudi zelo redi, enako s hrano brez glutena, še posebej če vsebuje riž in koruzo. Skratka, za hujšanje se morate žal izogniti tudi tej hrani in ne samo kruhu ter  drugim pekovskim izdfelkom ter izdelkom, ki vsebujejo gluten kot sredstvo za zgoščevanje in želiranje.

Če vam ni do tega, da bi sami raziskovali težave s prehrano in nimate dovolj izkušenj je super, da z nekom, ki ima izkušnje začnete sodelovati.