Baker je kovina, ki jo cenimo

odkup bakra

Vsi, ki se ljubiteljsko ali strokovno ukvarjate s kovinami, ste zagotovo prebrali že marsikaj na temo bakra. Ta priljubljena kovina postaja vse vrednejša, za odkup bakra oziroma informacije povezane z njim pa obiščite spletno stran www.odkup-bakra.si.

Katere so lastnosti bakra?

Baker je kemijski element, ki ga v kemijskem periodnem sistemu označujemo s simbolom Cu in nosi atomsko število 29. Gre za mehko kovino, ki jo zlahka upogibamo in uporabljamo za različne namene, zlasti priljubljen pa je v svetu elektrotehnike, kjer se izrablja njegova električna in toplotna prevodnost. Ker je baker neobčutljiv na oksidacijo, kateri so sicer običajno izpostavljene druge kovine, ki ob stiku s kisikom tvorijo rjo, je uporabna vrednost te kovine še večja.

Baker je splošno uporabna kovina, ki jo uporabljamo za izdelavo pohištvenih elementov (na primer kuhinjskih korit, saj je baker kovina, ki je dobro odporna na korozijo in ima hkrati protibakterijske lastnosti), nakita, kljuk vrat, orodja, glasbenih inštrumentov, kablov, vodovodnih pip in žlebov.

 

baker
Kuhinjska posoda iz bakra.

 

V sodobnem času je pomembno izpostaviti tudi okoljski vidik uporabe te kovine – baker je namreč kovina, ki jo lahko recikliramo, zato ne preseneča dejstvo, da se ljudje pogosto odločajo za iskanje informacije vezanih na odkup bakra. Zanimivo je dejstvo, da kar 80 odstotkov bakra, ki smo ga izkopali v preteklosti, uporabljamo še danes – prav na račun reciklaže. Ko torej iščemo ekološko prijazne snovi, je baker zagotovo med njimi.

Zanimivosti o bakru

Baker je med kovinami zelo poseben element, saj je poleg zlata (ki je rumene barve) edina kovina, ki nima srebrnega videza. Značilna barva bakra je tako rdečkasto-kovinska barva po kateri ga brez težav prepoznamo.

Baker je kovina, ki so jo ljudje med prvimi uporabljali za izdelavo orodja in orožja. Prva taka uporaba sega več kot 10.000 let nazaj, uporabljal pa jo je tudi ledeni mož Otzi.

Baker ni pomemben le za izdelavo izdelkov, ključna je namreč tudi njegova vloga v našem telesu, kjer ga povezujemo z njegovo vlogo pri nastanku krvnih celic. Hrana, ki je bogata z bakrom vključuje listnato zeleno zelenjavo, različna zrna, krompir in fižol. Kljub njegovi esencialni vlogi, je možno tudi predoziranje z bakrom, ki se izraža v obliki zlatenice, anemije in driske.

Protibakterijske lastnosti bakra se pogosto nezavedno vklaplja tudi v javno življenje. Tako imajo javne stavbe pogosto medeninaste kljuke za vrata (medenina je bakrena zlitina), kar pomaga pri preprečevanju prenosa bolezni. Prav tako se lahko kovina uporablja za zatiranje alg.