Ahilova tetiva

Kaj je bistvu ahilova tetiva? Ahilova tetiva oziroma peta je drug pomen za neko slabost, ki je lahko za nekoga usodna in je močna ter nepremagljiva. Beseda izhaja iz starogrške legende o bojevniku Ahilu, ki ga je njegova mati še kot dojenčka potopila v reko Stiks in to mu je dalo nadnaravno ranljivost. ker ga je ob potapljanju držala za peto tam ni imel teh nadnaravnih moči, zato je v boju ga vojak ustrelil v peto in nato je Ahil umrl. Tako je dobila ahilova tetiva, ki je kita nad peto tudi ime. Zanimivo kaj ne? Več si preberite na https://www.semos.si/ahilova-tetiva-trn-v-peti/.

Ahilova tetiva je najmočnejša tetiva v človekovem telesu vendar pa je tudi prav tako zelo občutljiva in se jo hitro lahko rani oziroma natrga ali pa se nategne. ponavadi se to naredi kakšnim športnikom zaradi intenzivnih vadb in naporov. To bolečino povzroča nenehen pritisk, draženje in vnetje tetive. Ponavadi pride poškodba pri populaciji med 30 in 60 letom starosti. Ahilova tetiva lahko pride pri zdrsih stopal med poskoki ali menjavi strani, pri direktnih udarcih po tetivi, pri hujši poškodbi, ki se ponavadi zgodijo med športniki (tenis, košarka, nogomet, rokomet, odbojka) in pri fizičnih delavcih.

Ena najboljših terapij na temo ahilova tetiva je ESWT terapija, ki je tudi najbolj priljubljena med bolniki in fizioterapevt, ki jih ponavadi predlagajo bolnikom, ker je najbolj učinkovita, varna, ne invazivna in nima nobenih stranskih učinkov.Z udarnimi globinskimi valovi aktivira matične celice, ki nato pospešijo obnovo tkiva pod kožo. Ločimo pa tudi dve vrsti valov, kot sta fokusirana in radialna.Torej ahilova tetiva je kar resna zadeva in si je po mojem mnenju nihče ne želi imeti in tudi najhujšemu sovražniku je nebi želeli. če si zdrav potem imaš vse, ker to je pa največje bogastvo, ki ga lahko dobiš od življenja.Tako tudi nimaš nobenih težav z zdravniki in operacijami. Bodite hvaležni za vaše življenje.